Je hebt kenners en Betweters

5 edities van de Derby della Madonnina waarin Nederlanders schitterden

5 edities van de Derby della Madonnina waarin Nederlanders schitterden
|

Morgen (zaterdag 15 april, 12:30 uur) zullen er in de derby tussen AC Milan en Internazionale net als vorig seizoen geen Nederlanders actief zijn. Voorlopig moet er geteerd worden op het verleden waarin er geregeld sprake was van Hollands glorie in de Derby della Madonnina.

24 april 1988: Gullit houdt Milans kampioenskansen gaaf

Ruud Gullit en Marco van Basten beleven een totaal verschillend eerste seizoen in dienst van AC Milan. Van Basten moet door een enkelblessure twee derde van het seizoen aan zich voorbij laten gaan. Gullit lost de verwachtingen in en is in 29 duels goed voor 9 goals, waaronder een pegel tegen Inter. Met die knal staat hij aan de basis van de 2-0 zege. Daardoor blijft AC Milan in het spoor van Napoli in de strijd om de Scudetto.

19 november 1989: Van Basten geeft Europacup I-winnaar zijn glans terug

Marco van Basten mist de start van het seizoen 1989/1990 vanwege een meniscusblessure. Milan begint de Serie A beroerd en verliest 4 van zijn eerste 10 duels. Van Basten die in oktober zijn rentree maakt, is meteen beslissend in topduels. Zowel tegen AS Roma als Juventus wordt hij de matchwinner. Desondanks bevindt de houder van de Europacup I zich nog steeds in de middenmoot als regerend kampioen Inter (en op dat moment nummer 2 in de Serie A),de volgende opponent is. Opnieuw vervult de Europees voetballer van het jaar 1989 een hoofdrol: met een scherpe schuiver maakt hij de openingstreffer. Milan verslaat zijn stadsgenoot uiteindelijk met 0-3 en hervindt de aansluiting met de top.

14 april 1995: Afscheidstournee Wim Jonk met een laatste goal

In de jaren negentig is het niet veel niet-Italianen gegeven om te schitteren bij Inter. Dennis Bergkamp en Wim Jonk hebben weliswaar een groot aandeel in de UEFA Cup-triomf van 1994, maar in de Serie A verloopt het een stuk stroever. Internazionale ontsnapt in 1994 ternauwernood aan degradatie. Een jaar later is er verbetering, al doen de Nerazzurri niet mee om de hoofdprijzen. Inter zal het seizoen als zesde besluiten. Jonk, die in april besluit te vertrekken uit Milaan, blinkt uit in de derby tegen Milan en scoort zijn laatste Serie A-goal.

21 februari 2004: Clarence Seedorf maakt knappe comeback compleet

Internazionale haalt in 2000 de finale van de Coppa Italia na in de kwartfinale AC Milan te hebben uitgeschakeld. Clarence Seedorf bezegelt het lot van de Rossoneri met een fraaie vrije trap.

In 2002 wisselt Seedorf het blauw-zwarte tenue voor het rood-zwarte tricot in. De meeste prijzen sleept hij in zijn eerste twee seizoenen bij Milan in de wacht: de Champions League en Coppa Italia in 2003, de landstitel in 2004. In het jaar van de Scudetto speelt hij zijn beste competitiewedstrijd tegen Inter. Milan komt in februari 2004 met 0-2 achter, maar buigt die achterstand in de tweede helft om in een voorsprong. Seedorf levert de assist bij de eerste twee goals en beslist het duel kort voor tijd met een vlammend schot.

29 augustus 2009: Wesley Sneijder geeft meteen zijn visitekaartje af

De inkt van het contract, waarmee de transfer van Wesley Sneijder van Real Madrid naar Internazionale wordt bewerkstelligd, is nog maar amper opgedroogd als de tweebenige middenvelder debuteert tegen AC Milan. Sneijder laat zich direct gelden en treft in de 5e minuut met een hard afstandsschot bijna doel. De lat voorkomt de openingsgoal. Sneijder is nadrukkelijk aanwezig en drijft de Milan-spelers met zijn passes, rushes en schoten tot wanhoop. Scoren doet hij niet in het met 0-4 gewonnen duel, maar zijn visitekaartje heeft hij afgegeven. De derby is het startschot voor een superseizoen dat uitmondt in de treble.