Je hebt kenners en Betweters

5 memorabele edities van PSV-Ajax

5 memorabele edities van PSV-Ajax
|

“Al is de inzet een bos wortels, van Ajax moet er gewonnen worden”, zei een PSV-supporter ooit. Het geeft aan hoe intens de fans van de Eindhovense club toeleven naar het duel met de rivaal uit de hoofdstad. Dat zal aanstaande zondag niet anders zijn. De succesvolste clubs van Nederland hebben in het Philips Stadion het publiek al heel wat mooie wedstrijden voorgeschoteld.

26 oktober 2003: Alle remmen gaan los in duel waarin de arbitrage één helft de controle mist

Soms kan een scheidsrechter de wedstrijd 'doodfluiten'. Het andere uiterste is wanneer een arbiter de spelers vrij baan geeft en ze zich daardoor veel kunnen permitteren, soms té veel. PSV-Ajax in het najaar 2003 is een voorbeeld van dat laatste geval. In de eerste helft laat scheidsrechter Eric Braamhaar zoveel toe dat hij enkele grove overtredingen onbestraft laat. Met name Rafael van der Vaart is daarvan het slachtoffer. Als die zich aan het begin van de tweede helft afreageert op John de Jong is dat zelfs Braamhaar te gortig. Van der Vaart krijgt rood. Vanaf dat moment maakt het duw- en trekwerk plaats voor energiek voetbal. De levendige tweede helft levert vier goals op en eindigt onbeslist.


De vlam in de pan bij PSV- Ajax in 2003 door Zoomin_Nederland

18 maart 2007: Winterbanden kunnen worden opgeborgen

PSV is in de eerste seizoenshelft van 2006/2007 zo oppermachtig dat enkele supporters grappen dat de penningmeester daar niet blij mee is omdat hij op kosten wordt gejaagd aangezien er winterbanden onder de platte kar moeten worden geplaatst als PSV in maart 2007 de titel viert. Op 18 maart kan PSV de competitie beslissen als het de naaste concurrent uit Amsterdam klopt. Veel zorgen maken de PSV-fans zich niet omdat Ajax in 1994 voor het laatst won in Eindhoven. Die dag viert Ajax zijn 107e verjaardag en dat werkt blijkbaar inspirerend. PSV wordt helemaal zoekgespeeld en krijgt een spervuur aan fraaie doelpogingen te verwerken. Vijf treffen er doel, waarvan die van Wesley Sneijder de mooiste is. Ajax is door de 1-5 zege weer helemaal terug in de titelrace.

19 april 2009: Doelpuntenkermis in een subtopper

PSV-Ajax is op de 31e speeldag van het seizoen 2008/2009 niet meer dan een subtopper. Ajax staat 3e en heeft alleen nog een mathematische kans op de titel. PSV is bezig aan zijn slechtste jaargang sinds decennia en bekleedt de vijfde plaats. Het Eindhovense publiek mort. De PSV-spelers beseffen dat een eclatante zege op Ajax nog iets van het kleurloze seizoen kan redden. Zoals in het verleden zo vaak het geval is geweest, brengt het duel tegen de Amsterdammers het beste in PSV naar boven. Voor rust leiden de Eindhovenaren met 3-1, diezelfde score wordt ook genoteerd in de tweede helft. Zo rijk aan goals was de Eindhovense-Amsterdamse clash voor het laatst in 1975.

16 augustus 2009: Spectaculair scoreverloop dankzij foutenfestival

Verreweg de meeste goals maken (106 stuks), de minst gepasseerde defensie hebben (20 goals tegen), 85 punten behalen en dan toch geen kampioen worden: Luis Suárez kan niet begrijpen dat Ajax het seizoen besluit als runner-up. Hadden de Amsterdammers aan het begin van de competitie niet verloren van PSV, dan was de titel wel een feit geweest. Dat duel half augustus 2009 is niet bepaald de wedstrijd waarin de keepers zich onderscheiden. Ajax komt binnen anderhalve minuut op voorsprong na een fout van Andreas Isaksson. PSV werkt tot twee keer toe een achterstand weg en komt op 3-2 als Maarten Stekelenburg zich verkijkt op een vrije trap. Isaksson laat zich kort daarna echter verrassen in de korte hoek. PSV heeft uiteindelijk toch het laatste woord.

14 april 2013: Vertrouwd recept levert Ajax derde titel in successie op

Ajax behaalt deze jaargang meer punten in de tweede seizoenshelft dan in de eerste. Verrassend is dat niet te noemen: het is dit decennium eerder regel dan uitzondering dat de Amsterdammers beter presteren in de periode na de winterstop, zo ook in het seizoen 2012/2013. Halverwege de competitie staat Ajax 3e, pas in de eerste maanden van 2013 begint de motor goed op gang te komen.

Vijf duels voor het einde van het seizoen heeft Ajax een voorsprong van drie punten op PSV als het op bezoek gaat in Eindhoven. Ajax zet in het Philips Stadion zijn goede vorm door en is beter dan PSV, al halen de Eindhovenaren twee keer een achterstand op. Frank de Boer wil voor de zege gaan en brengt een kwartier voor tijd aanvaller Derk Boerrigter voor verdedigende middenvelder Christian Poulsen in. De Boer wordt beloond voor zijn lef: het is Boerrigter die, koud twee minuten in het veld, het duel beslist.