Je hebt kenners en Betweters

5 redenen waarom Nicolai Jørgensen de topscorerstitel niet meer weggeeft

5 redenen waarom Nicolai Jørgensen de topscorerstitel niet meer weggeeft
|

Nicolai Jørgensen voert de topscorerlijst in de Eredivisie aan. De Feyenoordspits, bezig aan zijn debuutseizoen in Rotterdam-Zuid, maakte al negentien goals en gaf ook nog een karrenvracht aan assists (dertien). Ricky van Wolfswinkel en Reza Ghoochannejhad (beiden achttien goals) zijn de naaste achtervolgers. Waarom gaat de Feyenoordspits zijn koppositie in het doelpuntenklassement desondanks niet meer weggeven? Wij zetten vijf redenen op een rij.

Al lang lijstaanvoerder

Feyenoord staat zelfs al sinds de eerste speelronde bovenaan in de Eredivisie en ook Jørgensen is al lange tijd de lijstaanvoerder, maar dan als het gaat om het topscorerschap. De 26-jarige Deen houdt zijn concurrenten al maanden achter zich en telkens als iemand écht dichtbij komt, neemt de Feyenoorder weer wat afstand.

Terug na blessureleed

Jørgensen haakte in de topper tegen Ajax al binnen een paar minuten geblesseerd af en door die kwetsuur kon Giovanni van Bronckhorst ook tegen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle geen beroep op zijn topschutter doen. Ondanks de bijna drie volledige gemiste wedstrijden op rij, wist de concurrentie niet langszij te komen.

Directe concurrent geschorst

De eerstvolgende wedstrijd van Feyenoord is de uitbeurt tegen Vitesse. Eén van de andere gegadigden voor de topscorerstitel, Ricky van Wolfswinkel, mist dat duel wegens een schorsing. De Vitesse-spits kreeg afgelopen weekend tegen Excelsior een fatale gele kaart; hij komt dus zéker niet dichterbij Jørgensen.

Gunstig programma

Het programma van Feyenoord is relatief gunstig. De uitwedstrijd tegen Vitesse is op papier een zware, maar daarna volgen nog Excelsior-uit en Heracles-thuis. Excelsior heeft met 56 tegengoals één van de meest ‘lekke’ defensies van de Eredivisie en thuis tegen Heracles zal Jørgensen hopen dat hij zelf scoort én dat zijn teamgenoten het achterin dichthouden, zodat Samuel Armenteros (vooralsnog zestien goals) niet meer in de buurt komt.

Minste minuten per goal nodig

Van de huidige top-vier in het doelpuntenklassement (Jørgensen, Reza, Van Wolfswinkel en Ünal) heeft Jørgensen het minste aantal minuten nodig voor een goal: 128, twaalf minuten minder dan bijvoorbeeld Kasper Dolberg. De Feyenoorder maakt per wedstrijd gemiddeld 0,66 doelpunt, het hoogste gemiddelde van alle spelers in dit eredivisieseizoen. Mocht hij de resterende drie duels meedoen, lijkt de topschutterstitel hem dan ook niet meer te kunnen ontgaan.