Je hebt kenners en Betweters

5 sensationele buitenlandse bekerfinalisten

5 sensationele buitenlandse bekerfinalisten
|

Op Italië na, worden de bekerfinales van de vijf grote Europese voetballanden op zaterdag 27 mei gespeeld. Alavés, Angers en Eintracht Frankfurt zijn dit seizoen verrassende namen die de eindstrijd hebben gehaald. De vijf grote Europese voetballanden hebben deze eeuw nog sensationelere finalisten gekend.

Getafe (2006/2007): Weergaloze goal Lionel Messi is niet voldoende

Na de bekerwinst in 1998 vormen de Copa del Rey en Barcelona lange tijd geen gelukkig huwelijk. In 2007 verschaffen de Catalanen zich een goede uitgangspositie om voor het eerst sinds '98 de finale te halen. De op dat moment houder van de Champions League klopt in Camp Nou middenmoter Getafe met 5-2, onder meer dankzij Lionel Messi die een weergaloze solo vanaf eigen helft bekroont met een goal.


Lionel Messi Solo goal vs Getafe - English... door Messi-best
Getafe geeft zich echter niet gewonnen in de return van de halve finale. In de eerste helft brengen Javier Casquero en Daniel Güiza Getafe op 2-0. Barcelona wankelt en krijgt in de laatste 20 minuten van het duel het deksel op de neus. Güiza, die een seizoen later namens Real Mallorca topscorer van Spanje wordt, bepaalt met zijn tweede goal de 4-0 eindstand. Winnen in de finale blijkt echter te veel gevraagd: Sevilla is met 1-0 te sterk.

Wigan Athletic (2012/2013): Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar

Een driejarig lucratief contract plus de garantie dat hij ook in geval van degradatie niet zal worden ontslagen doet trainer Roberto Martínez in 2009 besluiten de overstap van Swansea City naar Wigan Athletic te maken. De Latics weten in die drie seizoenen de strijd tegen degradatie telkens te winnen. In 2012/2013 bereikt Wigan, na onder meer Everton met 0-3 te kloppen in de kwartfinale, de finale van de FA Cup. Tegenstander daarin is Manchester City. Wigan is gevaarlijker dan City, maar is slordig in de afronding. In de 91e minuut is het wel raak. Ben Watson kopt raak uit een corner. De FA Cup-winst van Wigan wordt in de Britse pers omschreven als "de grootste verrassing in een FA Cup-finale van de laatste 25 jaar".

Vreugde maakt drie dagen later plaats voor verdriet als een 4-1 uitnederlaag bij Arsenal tot gevolg heeft dat Wigan degradeert.

Alemannia Aachen: Erik Meijer als drijvende kracht achter sensationele opmars

Deze eeuw hebben drie niet-Bundesliga-clubs de finale van de DFB- Pokal gehaald: Union Berlin in 2001, Alemannia Aachen in 2004 en MSV Duisburg in 2011. Van deze drie ploegen is Alemannia het dichtst bij een eindzege gekomen. De ploeg uit Aken trekt voor aanvang van de jaargang 2003/2004 Erik Meijer aan. De gelouterde Limburgse aanvaller is van zeer grote waarde tijdens de sensationele opmars van de 2. Bundesliga-ploeg dat seizoen. Zo maakt hij de winnende goal in het kwartfinaleduel tegen Bayern München.


Na Bayern gaat ook Borussia Mönchengladbach voor de bijl. In de finale wacht kampioen Werder Bremen. Aachen is zeker niet de mindere van de Bundesliga-winnaar, maar de Kartoffelkäfer kijken na 45 minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Kort na rust maakt Aachen de aansluitingstreffer. Er volgen nog enkele grote kansen op de gelijkmaker. Werder Bremen tilt vijf minuten voor tijd de score naar 3-1. Het slotwoord is aan Aachen: Erik Meijer, met zijn 4e bekertreffer van het seizoen, jaagt in de slotseconden de bal de kruising in. Ondanks het mislopen van de beker mag Aachen als verliezend finalist het jaar daarop deelnemen aan de UEFA Cup. Ook in dat toernooi scoort Meijer geregeld.

Guingamp (2008/2009): Ligue 2-middenmoter wint Coupe de France

Als er één bekertoernooi bol staat van de verrassingen, dan is het de Coupe de France wel. Tweedeklasser Auxerre stond in 2015 in de finale. Derdeklasser Quevilly was in 2012 de grote revelatie door de eindstrijd te halen na Olympique Marseille in de kwartfinale en Stade Rennes in de halve finale te hebben geklopt. De ultieme bekroning bleef voor beide ploegen uit. Guingamp, in 2009 de nummer 13 van de Ligue 2, ging er wel met de hoofdprijs vandoor. De ploeg uit Bretagne schakelde in de halve finale Toulouse (de toenmalige nummer 4 van Frankrijk, dat topscorer André-Pierre Gignac in de gelederen had) uit en kwam in de finale tegen Rennes (dat in 2009 als 9e in de Ligue 1 eindigde) in de laatste 20 minuten van een 0-1 achterstand terug.


Résumé Finale Coupe de France 2009 - Rennes... door Anduril22

Calais (1999/2000): De marathontocht van een amateurclub

Calais is de afgelopen tijd vooral in het nieuws geweest vanwege het enorme vluchtelingenkamp, dat tot de ontruiming ervan bekend stond als 'de jungle'. In 2000 was Calais eveneens wereldnieuws, deze keer vanwege sportieve redenen. De plaatselijke voetbalclub Calais Racing Union FC, een amateurploeg uitkomend op het vierde niveau van Frankrijk, haalde de bekerfinale na een marathontocht.

Calais had tien duels nodig om de eindstrijd te bereiken. De club startte in de vierde ronde. Nadat Calais vijf amateurclubs had uitgeschakeld in de ronden 4 t/m 8 zat de ploeg uit Bretagne bij de laatste 64 teams. Onder meer (toen nog) Ligue-2 ploeg Lille werd verslagen alvorens Calais zich onder de laatste acht schaarde. In de kwartfinale werd de nummer 9 van de Ligue 1, Strasbourg, met 2-1 geklopt. Ook Bordeaux redde het niet tegen Calais. De Girondins gingen er in de verlengingen met 3-1 af. Calais leek in de finale op weg naar een nieuwe sensatie toen Nantes op een 0-1 achterstand werd gezet. Nantes kwam echter terug en maakte met de winnende goal in de laatste minuut een einde aan het sprookje.


Coupe de france 2000 door amecote