Je hebt kenners en Betweters

Blijft Ajax tegen Heerenveen eens zonder puntenverlies na een Europees duel?

Blijft Ajax tegen Heerenveen eens zonder puntenverlies na een Europees duel?
|

Ajax en sc Heerenveen sluiten zondag het eredivisieweekend af. De Amsterdammers ontvangen de Friezen in de ArenA. De ploeg van Peter Bosz speelde midweeks nog een zware maar uitstekende Europa League-wedstrijd tegen Schalke 04. Blijven de hoofdstedelingen eens zónder puntenverlies na een Europese week?

Ajax verliest al acht jaar niet van Heerenveen

Heerenveen is al jaren een stabiele subtopper in de Eredivisie, maar winnen van Ajax lukte de laatste acht seizoenen helemaal niet meer. De Superfriezen zegevierden voor het laatst op 31 januari 2009 tegen de huidige nummer twee in de competitie. Na die nederlaag bleef Ajax liefst vijftien keer op rij ongeslagen (W12, G3). De afgelopen zes eredivisieontmoetingen werden zelfs allemaal gewonnen door de Amsterdammers. Voor het eerst in de historie kan de club zeven keer op rij van Heerenveen winnen.

Machtsvertoon

Acht keer leed Ajax dit seizoen puntenverlies (zes keer gelijk, twee nederlagen), waarvan vijf keer na een Europese wedstrijd. Het is in dat kader interessant hoe de Amsterdammers tegen Heerenveen voor de dag komen, na de geweldige wedstrijd van donderdag tegen Schalke 04. Ajax klopte de Duitsers in de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Europa League met groot machtsvertoon en de score (2-0) had gezien de kansenverhoudingen nog veel hoger kunnen uitvallen. Davy Klaassen maakte beide doelpunten; een penalty en een knap, gedrukt schot na een soepele aanval.

 

Niet alleen in Europa presteert Klaassen uitstekend, ook in nationaal opzicht is de aanvoerder belangrijk voor Ajax. Betrokken bij 21 goals (twaalf doelpunten, negen assists) heeft hij zijn persoonlijk record – van vorig seizoen – al geëvenaard. Overigens maakte de onvermoeibare middenvelder slechts twee van die treffers in thuiswedstrijden.

Opnieuw vier tegengoals?

Heerenveen zit in een sportieve dip. De formatie van Jurgen Streppel is in kalenderjaar 2017 na NEC (negen punten) met elf punten zelfs de slechtst presterende club in de Eredivisie. De club kreeg in zijn laatste drie uitduels in de competitie telkens vier tegengoals. MVV was in de periode mei-augustus 1999 de laatste club die op het hoogste niveau een reeks van vier uitbeurten met minstens vier tegentreffers neerzette. In aanvallend opzicht zal het vooral van Reza Ghoochannejhad moeten komen. De spits was al goed voor zeventien competitietreffers.

Wint Ajax voor het eerst sinds februari-mei 2012 zeven thuisduels in de Eredivisie op rij, of wordt het huidige, lopende negatieve clubrecord van Heerenveen met zeven uitnederlagen achtereen nog beroerder?

Aanvang Ajax - sc Heerenveen: Zondag 16 april, 16:45 uur.