Je hebt kenners en Betweters

De 3 beste centrale verdedigers in de Eredivisie 2016/17

De 3 beste centrale verdedigers in de Eredivisie 2016/17
|

Het reguliere eredivieseizoen zit er alweer op en dus is het tijd om terug te blikken. Wie waren, per positie, de grote uitblinkers in 2016/17? Na de doelmannen, de rechtsbacks en de linksbacks zijn nu de centrumverdedigers aan de beurt. Dit is onze top drie, in willekeurige volgorde:

Eric Botteghin

Eric Botteghin vormde samen met Jan-Arie van der Heijden het hart van de Feyenoord-defensie in het memorabele kampioensjaar. De Braziliaan was verdedigend van grote waarde met zijn tackles, duelkracht en mentaliteit, maar ook aanvallend droeg hij zijn steentje meer dan bij. Botteghin was de matchwinner in het uitduel bij PSV (0-1) en maakte de belangrijke openingsgoal op bezoek bij FC Twente (0-2). De 29-jarige stopper was letterlijk niet te stoppen dit seizoen; hij miste geen enkele eredivisieminuut. Er is na de bekerwinst van vorig seizoen en de landstitel van deze jaargang nog voldoende uitdaging voor Botteghin, want hoe houdt hij zich straks in de Champions League tegen de Europese top?

Davinson Sánchez

Davinson Sánchez meldde afgelopen zomer als kersverse Copa Libertadores-winnaar (Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League) bij Ajax. De twintigjarige Colombiaan kwam voor zo’n vijf miljoen euro over van Atlético Nacional, uit zijn geboorteland. Na zijn debuut op 13 augustus, thuis tegen Roda JC (2-2), raakte Sánchez zijn basisplaats niet meer kwijt. De spijkerharde verdediger maakte een geweldig debuutseizoen door in Amsterdam en bleek een echte rots in de branding. Hij maakte zelfs zes competitiegoals. Zijn duelkracht, snelheid, kopkracht en onverzettelijkheid maken hem nu al tot onmisbare schakel bij Ajax. Kunnen we ook volgend seizoen nog van Sánchez genieten in de Johan Cruijff Arena?

Video vanaf 4:25, Sanchéz’ prachtige omhaal tegen AZ:

Héctor Moreno

Over het seizoen van PSV is veel gezegd en geschreven. 2017 gaat niet de Eindhovense geschiedenisboeken in als succesjaar, integendeel. Toch was Héctor Moreno één van de spelers die vrijwel altijd zijn niveau haalde. Met zijn Zuid-Amerikaanse spirit, zijn aanvallende dreiging bij dode spelsituaties en zijn verdedigende kwaliteiten was hij ook dit seizoen weer van grote waarde in de achterhoede van PSV, die met 23 tegengoals samen met die van Ajax het minst gepasseerd werd. Plakt Moreno er nog een jaar aan vast in het Philips Stadion, of zet hij in op een buitenlands avontuur?