Je hebt kenners en Betweters

De 3 beste keepers in de Eredivisie 2016/17

De 3 beste keepers in de Eredivisie 2016/17
|

Het reguliere eredivisieseizoen zit er alweer op en dus is het tijd om terug te blikken. Wie waren, per positie, de grote uitblinkers in 2016/17? We trappen af met de beste doelmannen. Dit is onze top drie, in willekeurige volgorde:

Brad Jones

Feyenoord haalde Brad Jones afgelopen zomer wegens de (plotselinge) blessures Kenneth Vermeer en Warner Hahn. De Australische routinier, die eerder onder meer bij Liverpool speelde, kwam over van NEC en moest met zijn ervaring de man worden die onder de lat de Rotterdamse defensie leiding gaf. Dat lukte, en hoe. Jones was een zeer stabiele factor achterin bij Feyenoord, hij pakte echt punten voor zijn ploeg (bijvoorbeeld uit bij PSV) en coachte zijn verdedigers. Met zijn rust en zelfzekere uitstraling, zijn reflexen op de lijn en zijn zekere manier van keepen bij hoge ballen en voorzetten was hij één van de absolute steunpilaren in het historische kampioensjaar van de Rotterdammers.

Jeroen Zoet

Jeroen Zoet kende met zijn club PSV een uiterst teleurstellend jaar. De Eindhovenaren speelden na de winterstop geen Europees voetbal meer, werden al vroeg uitgeschakeld in het bekertoernooi en het prolongeren van de landstitel zat er geen moment écht in, met een derde plaats als eindnotering. Zoet zelf maakte over de gehele linie gezien echter een prima indruk. In 31 competitieoptredens hoefde de Veendammer in totaal slechts 22 goals te incasseren. Ook in Oranje lijkt Zoet de meest logische optie als eerste sluitpost; hij maakt veel meer minuten dan Jasper Cillessen en Maarten Stekelenburg en steekt in betere vorm dan Tim Krul. De vraag is alleen wat Dick Advocaat, de nieuwe bondscoach, met de PSV’er van plan is. Blijft Zoet een ‘clubkeeper’, of blinkt hij straks ook uit in Oranje?

André Onana

Jasper Cillessen vertrok afgelopen zomer tegen het einde van de transferperiode halsoverkop naar Barcelona, waardoor Ajax weinig tijd had een vervanger aan te trekken. Tim Krul werd op huurbasis van Newcastle United overgenomen, maar hij was nog herstellende van een zware knieblessure. De jonge André Onana (destijds twintig jaar oud, nu 21) mocht zich bewijzen in het doel van de Amsterdammers en daar slaagde hij dubbel en dwars in. Onana is groot, razendsnel, atletisch en maakte voor zijn leeftijd een zeer volwassen indruk. Zijn basisplaats was al snel geen punt van discussie meer en Ajax kreeg in de competitie slechts 23 tegengoals, samen met PSV het minste van alle clubs. Ook in de Europa League liet Onana zich zien, bijvoorbeeld in de uitwedstrijd in Lyon. Zet Onana met Ajax op 24 mei, in de Europa League-finale tegen Manchester United, de kroon op het (eigen) werk?