Je hebt kenners en Betweters

De 3 beste linksbacks in de Eredivisie 2016/17

De 3 beste linksbacks in de Eredivisie 2016/17
|

Het reguliere eredivisieseizoen zit er alweer op en dus is het tijd om terug te blikken. Wie waren, per positie, de grote uitblinkers in 2016/17? Na de doelmannen en de rechtsbacks zijn nu de linksbacks aan de beurt. Dit is onze top drie, in willekeurige volgorde:

Ridgeciano Haps

Ridgeciano Haps wordt gezien als één van de grootste Nederlandse talenten op de linksbackpositie en dit seizoen maakte hij het weer dubbel en dwars waar. De AZ’er is sterk, snel, verdedigend goed en hij heeft een mooie trap. Ook in de Europa League presteerde Haps uitstekend, waardoor er rond de winterstop interesse van de Nederlandse top drie zou zijn. De linkspoot staat nog tot 2019 onder contract in Alkmaar, maar een transfer lijkt een kwestie van tijd. In juni wordt hij 24 jaar en van debuteren in Oranje kwam het vooralsnog niet. Krijgt hij onder de nieuwe bondscoach Dick Advocaat wel de kans?

Terence Kongolo

Terence Kongolo stond bij Feyenoord in de tijd van Ronald Koeman regelmatig linkervleugelverdediger, in een 5-3-2-formatie. Eerder speelde hij vaak in het centrum, maar tegenwoordig is hij de vaste linksachter in de 4-3-3-opstelling van Giovanni van Bronckhorst. Naast Karsdorp op rechts en Jan-Arie van der Heijden en Eric Botteghin in het centrum was de 23-jarige Kongolo, mits fit, altijd verzekerd van zijn plaats op de linkerkant. Hij is behalve snel ook groot, waardoor hij ook qua luchtduels van waarde is in de Feyenoord-defensie. Dat spreidde hij dit seizoen tentoon, net als dat hij met zijn rushes langs de lijn voor gevaar zorgde bij de tegenstanders.

Daley Sinkgraven

De meest verrassende naam op linksback in misschien wel de hele Eredivisie was Daley Sinkgraven. De Ajacied kwam ruim twee jaar geleden over van sc Heerenveen, waar hij als technische, linksbenige nummer tien furore maakte met handige acties, assists en doelpunten. Bosz had bijzondere plannen met de 21-jarige: Sinkgraven is van nature zeker geen verdediger, maar in het systeem met aanvallende backs gebruikte de trainer van de Amsterdammers hem in een offensieve, voetballende rol met veel balbezit. In veel – voornamelijk nationale – wedstrijden leverde dat Ajax een overtalsituatie op halverwege het veld en Sinkgraven vulde dat naarmate het seizoen vorderde steeds natuurlijker in. De laatste maand van het seizoen kampte hij met blessureleed en vulden Nick Viergever en Jaïro Riedewald die positie in. Wie krijgt komend seizoen de voorkeur?