Je hebt kenners en Betweters

De 3 beste rechtsbacks in de Eredivisie 2016/17

De 3 beste rechtsbacks in de Eredivisie 2016/17
|

Het reguliere eredivisieseizoen zit er alweer op en dus is het tijd om terug te blikken. Wie waren, per positie, de grote uitblinkers in 2016/17? Na de doelmannen, zijn nu de rechtsbacks aan de beurt. Dit is onze top drie, in willekeurige volgorde:

Joël Veltman

Joël Veltman speelde in het tijdperk van Frank de Boer als Ajax-coach voornamelijk als centrale verdediger, maar onder Bosz is hij de vaste rechtsback in de Johan Cruijff Arena. De trainer heeft veel vertrouwen in Veltman, want die geeft hij de voorkeur boven Kenny Tete. De 25-jarige Ajacied maakte een degelijke indruk en voetbalt volgens Bosz beter mee dan Tete, iets wat de coach een belangrijk aspect vindt in het aanvallende systeem van de Amsterdammers. De offensieve positionering van Veltman kostte hem soms een kaart, omdat hij aan de noodrem moest trekken. Maar bovenal was hij medeverantwoordelijk voor de weinige tegengoals van Ajax dit seizoen: 23 stuks.

Rick Karsdorp

Feyenoord had dit seizoen veel uitblinkers en veel spelers die op of boven hun niveau speelden, en Rick Karsdorp was er daar één van. Het loopwonder bestreek wedstrijd na wedstrijd de gehele rechterflank, knapte verdedigend veel op met zijn snelheid en zorgde ook in aanvallend opzicht voor veel dreiging. Karsdorp was goed voor vier assists en scoorde één keer. Hij speelde dertig competitieduels en moest alleen in het slot van de Eredivisie een aantal wedstrijden missen wegens een kniekwetsuur. Feyenoord beloonde de 22-jarige sterkhouder in de laatste fase van het seizoen met een nieuwe verbintenis. Hij ligt nu tot 2021 vast in plaats van tot 2018 en Karsdorp maakte dankzij zijn sterke prestaties ook al zijn debuut in Oranje.

Santiago Arias

PSV maakte een allesbehalve sterke indruk dit seizoen, maar verdedigend stond het heel aardig in Eindhoven. Dat was mede te danken aan Santiago Arias. De Colombiaan deed 28 wedstrijden mee en was daarin goed voor één doelpunt en twee assists. Hij stoomde vaak op over de rechterflank en stichtte daarmee gevaar, al verloor hij zijn defensieve taken niet uit het oog. Dat in combinatie met zijn Zuid-Amerikaanse temperament maakte Arias, die de jonge Joshua Brenet vanaf zijn geliefde positie af houdt, opnieuw één van de belangrijke spelers van PSV.