Je hebt kenners en Betweters

De top 5 duurste transfers van Chinese clubs

De top 5 duurste transfers van Chinese clubs
|

Het voetbal in Azië neemt een grote vlucht; het transferrecord van dat continent werd in tien dagen tijd liefst drie keer gebroken. Vooral clubs uit China smijten met miljoenen, vaak voor spelers uit Europa. Qua niveau kan de hoogste Chinese afdeling (nog) niet tippen aan de Europese top, maar dat het financieel wel goed zit in Azië is inmiddels duidelijk. We zetten de vijf grootste Europees-Chinese deals op een rijtje.

 

 

Alex Teixeira (50 miljoen euro)

Het Chinese Jiangsu Suning liet de kassa bij Shakhtar Donetsk flink rinkelen. Alex Teixeira maakte voor liefst vijftig miljoen euro de overstap naar het voetballand in opkomst. Liverpool zag het ook wel zitten in de Braziliaanse aanvallende middenvelder, maar de Engelsen wilden (of konden) niet aan de vraagprijs van de Oekraïners voldoen. Teixeira maakte dit seizoen liefst 22 doelpunten in vijftien optredens en was tot zijn vertrek dé revelatie van de competitie.

Jackson Martínez (42 miljoen euro)

Atlético Madrid leek afgelopen zomer een uitstekende slag te slaan door Jackson Martínez over te nemen van FC Porto. De Spanjaarden maakten 35 miljoen euro over naar Portugal, maar een succesnummer werd de spits niet. Na een teleurstellend halfjaar met slechts drie goals in 22 wedstrijden weekte Guangzhou Evergrande FC de Colombiaan voor liefst 42 miljoen euro los.

Ramires (33 miljoen euro)

Ramires was eind januari de eerste die het Chinese transferrecord brak (Martínez en Teixeira zouden nog volgen). De Braziliaan maakte voor zo’n 33 miljoen euro de overstap naar Jiangsu Suning, dat klaarblijkelijk een wel heel dikke portemonnee heeft. Ramires ging in 2010 van Benfica naar Chelsea en pakte in ruim vijf jaar tijd de nodige prijzen met de Londenaren, maar sinds de aanstelling van Guus Hiddink bij The Blues stond de middenvelder in competitieverband geen enkele keer meer in de basis.

 

 

Gervinho (15 miljoen euro)

Een echte ster op de Europese velden werd hij nooit, wellicht dat Gervinho (mede) daarom zijn heil elders zoekt. De aanvaller was bij zijn club AS Roma überhaupt al ontevreden, zeker na het ontslag van trainer Rudi García, met wie hij een goede band had. Hebei China Fortune maakte van de gelegenheid gebruik en stortte naar verluidt zo’n vijftien miljoen euro op de bankrekening van de Italiaanse hoofdstedelingen, waar de Ivoriaan in de zomer van 2013 neerstreek.

Fredy Guarín (13 miljoen euro)

Shanghai Greenland Shenhua heeft inmiddels de nodige ervaring met grote namen uit Europese topcompetities. Didier Drogba en Nicolas Anelka stonden er onder contract en Demba Ba maakt nog steeds onderdeel uit van de selectie. Nu heeft de ambitieuze club ook Fredy Guarín aangetrokken. De Colombiaan kwam over van Internazionale, dat zo’n dertien miljoen euro voor hem ontvangt. Middenvelder Guarín moet nieuwe successen brengen bij Shenhua, dat afgelopen seizoen teleurstellend als zesde eindigde in de hoogste Chinese afdeling.