Je hebt kenners en Betweters

Dirk Kuyt, held in kampioenswedstrijd en titel als ultieme bekroning als Feyenoorder

Dirk Kuyt, held in kampioenswedstrijd en titel als ultieme bekroning als Feyenoorder
|

Dirk Kuyt zette zondag de kroon op zijn werk als Feyenoorder door met de club landskampioen te worden. De captain kwam twee jaar geleden terug naar Rotterdam-Zuid om – naar eigen zeggen – prijzen te winnen, en dat deed-ie. Iets wat in zijn eerste periode in de Kuip niet lukte, schoot en kopte hij in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo in één klap allemaal van zich af. Het scenario van een jongensboek voltrok zich, zondagmiddag tussen 14:30 uur en 16:20 uur.

De eerste, prijsloze jaren

Kuyt maakte in de zomer van 2003 de overstap van FC Utrecht naar Feyenoord. De Katwijker had, met de Domstedelingen, zijn nieuwe club even daarvoor in de bekerfinale nog afgedroogd: 4-1, en Kuyt maakte de laatste goal voor Utrecht. De spits hoopte in Rotterdam ook prijzen te gaan pakken, maar dat kwam er niet van. In de drie jaar in de Kuip werd hij achtereenvolgens derde, vierde en derde met de club. Een persoonlijk hoogtepunt was het topscorerschap in seizoen 2004/05, toen Kuyt liefst 29 competitiegoals liet aantekenen.

De terugkeer

Na buitenlandse avonturen bij Liverpool en Fenerbahçe keerde Kuyt in 2015 terug op het oude nest. Feyenoord deed tot de winterstop mee om de titel, maar door een dramatische recordreeks nederlagen (zeven op rij) moest de ploeg toch weer pas op de plaats maken. Wel veroverden de Rotterdammers de KNVB Beker, waardoor Kuyt toch een prijs pakte. Maar hij wilde meer, en vanaf dit seizoen liep alles vanaf wedstrijd één gesmeerd. Feyenoord stond van de eerste tot en met de laatste speelronde bovenaan…

Het moest zo zijn

Dit seizoen moest Kuyt het steeds vaker doen met een rol als invaller of bankzitter. Dat stak de 104-voudig international, maar hij schikte zich in zijn rol. Toen Tonny Vilhena in de voorlaatste wedstrijd tegen Excelsior tegen een fatale gele kaart opliep, leek het scenario geschreven; Kuyt kon een basisplaats verwachten voor de ultieme kampioenswedstrijd tegen Heracles, in de eigen Kuip. En zo geschiedde. De publiekslieveling zette het kolkende stadion al na veertig seconden in vuur en vlam en daar zou het niet bij blijven. Het was Feyenoord-dag, het was Legioen-dag, het was een Rotterdamse feestdag, het was kampioensdag, maar het was zéker ook Kuyt-dag.

Toekomst?

Kuyts heldenstatus in de Kuip heeft ongekende vormen aangenomen en de vraag is nu of de routinier, met Champions League-voetbal in het vooruitzicht, er nog een jaar aan vastplakt. In de zomer wordt hij 37 jaar. In gesprek met onder meer NuSport, RTL Nieuws en Telesport leek hij met de woorden ‘Ik vind het respectvol om het eerst met de trainer en de club te bespreken. Dit was vandaag niet meer van invloed. Ik weet hoe ik er in sta’ te verraden dat dit zijn laatste en ultieme kunstje was. Neemt Keizer Kuyt afscheid van het profbestaan met zijn allergrootste hoogtepunt, of zien we de man die heel Rotterdam in extase bracht volgend seizoen tóch nog terug?