Je hebt kenners en Betweters

Feyenoord - FC Utrecht: Zijn de Rotterdammers de twijfel voorbij of gaat het mis in het zicht van de haven?

Feyenoord - FC Utrecht: Zijn de Rotterdammers de twijfel voorbij of gaat het mis in het zicht van de haven?
|

Zou het dan toch nog misgaan in het zicht van de haven? Een paar duels geleden leek Feyenoord onbedreigd op weg naar de landstitel, maar de strijd om het kampioenschap ligt weer helemaal open na het puntenverlies in Amsterdam en Zwolle. Feyenoord laat zelden punten liggen in de Kuip, maar treft in FC Utrecht een opponent die blaakt van het zelfvertrouwen.

Twijfel heeft toegeslagen

Kort na afloop van PEC-Feyenoord sprak NOS-verslaggever Joep Schreuder met Steven Berghuis. Toen Schreuder aan de rechtsbuiten vroeg of Feyenoord kampioen wordt, antwoordde Berghuis niet met een volmondig 'ja'. Integendeel, de tweevoudig doelpuntenmaker tegen PEC zei: "Dat kan ik niet zeggen, maar ik kan je wel zeggen dat we er alles aan gaan doen. We voelen ons verantwoordelijk voor heel Rotterdam." Ook bij Giovanni van Bronckhorst leeft het besef dat Feyenoord zich normaal gesproken geen puntenverlies meer kan verloven. Feyenoord heeft ongewild de titelrace weer spannend gemaakt.

Blakende vorm

Waar Feyenoord vijf punten morste in zijn laatste vier duels, behield Utrecht in diezelfde periode een honderd procent-score. Achtereenvolgens NEC, Willem II, Excelsior en Twente werden aan de kant gezet. Excelsior was de enige ploeg die het lukte doelman David Jensen te passeren. De Domstedelingen scoorden 10 goals in hun afgelopen vier wedstrijden. Vanzelfsprekend was Sebastien Haller de doeltreffendste speler in die reeks. Naast de drie goals die de Fransman noteerde, was er succes voor Zakaria Labyad, Yassin Ayoub, Gyrano Kerk, Nacer Barazite en Richairo Zivkovic. De vierde plaats is nagenoeg zeker. Daarmee evenaart Utrecht een prestatie uit 1991, toen voor het laatst de top 4 werd bereikt.

Voetangels en klemmen

Feyenoord punten afhandig maken in de Kuip is dit seizoen een haast onmogelijke opgave voor de meeste Eredivisie-teams. Alleen Ajax en Heerenveen slaagden daarin. FC Utrecht heeft deze eeuw twee keer de volle buit meegenomen in Rotterdam-Zuid: in de bekerfinale van 2003 en twee seizoenen geleden in competitieverband. De koploper heeft naast Utrecht nog duels tegen Vitesse, Excelsior en Heracles voor de boeg. Vitesse is net als Utrecht op stoom gekomen, spelen op kunstgras (zoals op Woudestein) is geen sinecure voor Feyenoord. De weg naar het kampioenschap is met voetangels en klemmen bezaaid.

Aanvang Feyenoord - FC Utrecht: Zondag 16 april, 14:30 uur.