Je hebt kenners en Betweters

Finale Coppa Italia: Wint Lazio na 9 nederlagen weer eens van Juve?

Finale Coppa Italia: Wint Lazio na 9 nederlagen weer eens van Juve?
|

Juventus en Lazio strijden woensdag om de Coppa Italia. De wedstrijd zou eigenlijk plaatshebben op 2 juni, maar omdat De Oude Dame op 3 juni de Champions League-finale speelt, is de wedstrijd vervroegd. Lazio heeft wat goed te maken tegen de ploeg van Massimiliano Allegri, die overigens voor de derde keer op rij de Coppa kan winnen.

Revanche voor 2015

Juve en Lazio troffen elkaar twee jaar geleden nog ook in de eindstrijd. De Romeinen gaan op voor revanche voor de nipt verloren finale van destijds. Ze kwamen nog wel op voorsprong, maar de regerend landskampioen kwam langszij en trok in de verlenging dankzij een goal van Alessandro Matri alsnog aan het langste eind. Stefan de Vrij stond dat duel in de basis bij Lazio.

7 uit 9 voor Lazio?

De verloren finale van 2015 was pas de tweede keer voor de Romeinen dat er een eindstrijd verloren ging. De eerste keer was in 1961 (2-0 tegen Fiorentina. De andere zes keer kwam de club uit de Italiaanse hoofdstad telkens als winnaar uit de bus. Ook Juventus was in die reeks al eens het slachtoffer; in 2004, toen de finale nog over twee wedstrijden werd gespeeld (2-2 en 2-0). Lazio staat voor de negende keer in de finale en kan voor de zevende keer winnen. Daarmee zou de club op gelijke hoogte komen met Inter. Alleen stadgenoot en aartsrivaal AS Roma (negen keer) en Juventus (elf) won de nationale beker vaker.

Juve kan unieke prestatie Inter evenaren

Juventus is koploper in de Serie A en staat in de finale van zowel de Coppa als de Champions League. De Turijners zijn derhalve nog in de race de unieke prestatie van Inter te evenaren, dat in 2009/10 als enige Italiaanse club ooit de treble pakte. Verder kan De Oude Dame de eerste club worden die het bekertoernooi in Italië drie keer op rij wint. Captain en oudgediende Gianluigi Buffon kan mogelijk al zijn vierde Coppa-winst in zijn carrière vieren.

Voor een Europees ticket hoeven beide ploegen het overigens niet meer te doen. Juventus staat op de drempel van de zesde landstitel op rij en Lazio is gezien de competitiestand en -mogelijkheden al verzekerd van een Europa League-ticket. Wint Juventus voor de tiende achtereenvolgende keer een officieel duel van Lazio, of pakken De Vrij en Wesley Hoedt hun eerste prijs in Italiaanse dienst?

Aanvang Juventus - Lazio: Woensdag 17 mei, 21:00 uur.