Je hebt kenners en Betweters

Heracles - AZ: Gegarandeerde doelpuntenshow in Almelo?

Heracles - AZ: Gegarandeerde doelpuntenshow in Almelo?
|

Heracles Almelo en AZ trappen vrijdag in het Polman Stadion de 31e speelronde van de Eredivisie af. Het treffen in Almelo belooft doelpuntrijk te worden; alleen bij eredivisieduels van Feyenoord (100) en sc Heerenveen (95) vallen dit seizoen meer goals dan bij de huidige nummer zes AZ en nummer negen Heracles (94).

Langste winstreeks

AZ kan deelname aan de play-offs min of meer veiligstellen door te winnen van Heracles. De Alkmaarders slaan in dat geval met nog drie wedstrijden te spelen een gat van negen punten met de Almeloërs. Gezien de recente onderlinge historie zal AZ met vertrouwen toewerken naar het duel in het Polman Stadion. De Noord-Hollanders wonnen de laatste zes eredivisieduels van de ploeg uit Overijssel. Dat is de langste winstreeks tegen Heracles, want geen enkel ander team won de afgelopen drie ontmoetingen met de Heraclieden.

Weghorst tegen oude club

Wout Weghorst is met twaalf doelpunten clubtopscorer van AZ. De lange spits keert vrijdag voor even terug op bekend terrein, want tot en met vorig seizoen stond hij onder contract bij Heracles. Weghorst scoorde ook in de laatste twee wedstrijden tussen Heracles en AZ: één keer namens de Almeloërs, en één keer namens zijn huidige club. Ondanks het goede debuutseizoen van Weghorst in Alkmaar had hij een slecht laatste weekend. Bij een stand van 1-1 tegen Roda JC miste hij een strafschop. Het bleek een fatale misser, want daarna werd er niet meer gescoord in het AFAS Stadion.

 

De 1-1 tegen Roda was overigens al het dertiende gelijkspel van AZ dit seizoen. Een dubieus clubrecord lonkt daardoor; in 1984/85 deelden de Alkmaarders liefst veertien keer de punten in de Eredivisie.

Wisselvallig Heracles

De laatste zes competitiewedstrijden van Heracles eindigden om en om in verlies en winst: V-W-V-W-V-W. Die reeks zal de ploeg van John Stegeman vrijdag graag willen doorbreken. Samuel Armenteros speelt daar wellicht een belangrijke rol in. De spits scoorde al zestien keer en dat is een record voor een Heraclied in één seizoen. Alleen de Braziliaan Everton maakte meer doelpunten voor Heracles op het vaderlandse hoogste niveau dan Armenteros: zeventig om veertig.

Afgelopen seizoen was Heracles - AZ de meest doelpuntrijke wedstrijd in de Eredivisie (samen met De Graafschap - PSV): 3-6. Wordt het opnieuw een doelpuntenfestijn, of zijn beide ploegen nu voorzichtiger?

Aanvang Heracles Almelo - AZ: Vrijdag 14 april, 20:00 uur.