Je hebt kenners en Betweters

Koningen van het kunstlicht zetten hun tweestrijd voort in Bahrein

Koningen van het kunstlicht zetten hun tweestrijd voort in Bahrein
|

Het Formule 1-circus heeft zich van Zuidoost-Azië naar het Midden-Oosten verplaatst. In tegenstelling tot de GP van China zullen de coureurs in Bahrein geen last ondervinden van regen. De kans dat de Turkse president zich bekeert tot het christendom is groter dan dat er neerslag zal vallen tijdens de race in de oliestaat. Voor Max Verstappen is dat geen goed nieuws aangezien Red Bull onder normale omstandigheden niet opgewassen is tegen Mercedes en Ferrari. De kopmannen van beide teams zijn succesvol als het gaat om het racen onder kunstlicht.

Koningen van het kunstlicht

Singapore had in september 2008 de primeur door als eerste Formule 1-race ooit onder kunstlicht te worden verreden. In Abu Dhabi gingen een jaar later eveneens de lampen aan. De Grand Prix Bahrein onderging in 2014 een koerswijziging: de GP werd verplaatst van de middag naar de avond. Er zijn plannen om ook de Russische Grand Prix in de avonduren te houden.

Racen bij kunstlicht is Lewis Hamilton en Sebastian Vettel wel toevertrouwd. De Brit was vijf keer de beste in de late avond (2x Singapore en 3x Abu Dhabi), de Duitser heeft zeven overwinningen (4x Singapore en 3x Abu Dhabi) op zijn naam staan bij GP’s die niet bij daglicht werden verreden. Azië is een continent dat de Ferrari-coureur sowieso ligt: 24 keer kwam hij als eerste over de streep in dat werelddeel. Niemand doet het beter dan Vettel in Azië.

Meer competitie

Het is voorbarig om op basis van twee races al conclusies te trekken, maar het lijkt erop dat er zich een tweestrijd tussen Hamilton en Vettel begint af tekenen. Die ontwikkeling wordt alom toegejuicht, ook door Hamilton zelf. De laatste keer dat er echt sprake was van enige vorm van competitie was in 2013 toen de eerste zes races vier verschillende teams als winnaar hadden. Zo competitief als vier jaar geleden zal het in 2017 voorlopig nog niet worden. Achter Mercedes, Ferrari en Red Bull gaapt een groot gat, weet ook Carlos Sainz. De Toro Rosso-coureur noemde de voorsprong van de top 3-teams 'a complete joke'.

Persoonlijk record

Voor een laatste podiumplek van een Red Bull-bolide in Bahrein moeten we teruggaan naar 2013 toen Vettel zegevierde. In de jaren daarna was Daniel Ricciardo dicht bij de top 3, maar de Australiër kwam niet verder dan de vierde, zesde en nog eens de vierde plaats. Teamgenoot Max Verstappen staat voor de  derde keer in zijn loopbaan aan de start op het circuit in Sakhir. Zijn eerste twee races in dienst van Toro Rosso verschilden als dag en nacht van elkaar. In 2015 viel hij uit vanwege problemen met de Renault-motor. Afgelopen jaar revancheerde de Nederlander zich met een knappe zesde plaats.

Verstappen zelf acht een verbetering van zijn persoonlijk record niet onmogelijk. Hij tempert echter de verwachtingen wat betreft een nieuwe podiumplaats: '“Normaal gesproken vechten wij met Red Bull Racing hier om de vijfde en zesde plaats. Dat zal niet anders zijn dan bijvoorbeeld in Australië”, zei hij tijdens een persconferentie.

Aanvang Grand Prix Bahrein: Zondag 16 april, 17:00 uur (Nederlandse tijd).