Je hebt kenners en Betweters

Matchpoint nummer 2: Klaart Feyenoord de klus wél tegen strijdbaar Heracles?

Matchpoint nummer 2: Klaart Feyenoord de klus wél tegen strijdbaar Heracles?
|

Feyenoord speelt zondag in de laatste speelronde van de Eredivisie één van zijn belangrijkste wedstrijden van deze eeuw: thuis tegen Heracles Almelo. De Rotterdammers konden vorige week bij Excelsior kampioen worden, maar de kleine stadgenoot dompelde vrijwel de hele stad in diepe rouw: 3-0. Ajax won wel en kwam op één punt van de aartsrivaal. Feyenoord heeft het op de slotdag van de competitie, in de eigen Kuip, weliswaar allemaal in eigen hand, maar als de ploeg zelf niet wint is het afhankelijk van het resultaat bij Willem II - Ajax.

Kampioenswedstrijd als in 1999 waarschijnlijk funest

Feyenoord freewheelde tijdens de laatste landstitel naar het einde van de competitie. Al in de 29e speelronde viel de beslissing. NAC kwam op bezoek in de Kuip en het 2-2 gelijkspel was voldoende om onbereikbaar te worden voor de concurrentie. Zondag is de kans zeer aanwezig dat een remise funest is voor de thuisploeg. Als Ajax in dat geval wint in Tilburg, wippen de Amsterdammers alsnog over de Rotterdammers heen. Giovanni van Bronckhorst heeft in elk geval alle vertrouwen in een goede afloop:

Rijtje met Ajax, FC Twente en AZ op de loer voor Feyenoord

De kampioensstress komt tijdens Feyenoord - Heracles tot een hoogtepunt in Rotterdam. Mochten de mannen van Van Bronckhorst de titel toch nog uit handen geven, dan komt de club in een bijzonder rijtje terecht. AZ (2006/07), FC Twente (2010/11) en Ajax (2015/16) zijn de enige clubs die bij het ingaan van de laatste speelronde op kop stonden, maar geen kampioen werden. Een geruststellende voor Feyenoord is overigens wel dat een club die 33 speelronden bovenaan stond nog nooit géén kampioen werd.

Heracles heeft punt nodig

Heracles Almelo zal niet vrijgevig aan de aftrap verschijnen in Rotterdam-Zuid. De Almeloërs hebben namelijk een punt nodig om zeker te zijn van play-offs voor Europa League-voetbal. Verder hoopt Samuel Armenteros alsnog topscorer van Nederland te worden. De voormalig spits van Feyenoord staat op negentien treffers, twee minder dan de huidige topschutter: Nicolai Jørgensen. Bovendien neemt Jan Smit na negentien jaar voorzitterschap na het lopende seizoen afscheid van Heracles. Iedereen bij de club zal de sympathieke bestuurder een zeer waardig afscheid gunnen door Europees voetbal veilig te stellen.

Heracles-trainer John Stegeman heeft overigens ervaring met de Almeloërs in kampioenswedstrijden. In 2013/14 stelde Ajax ondanks een 1-1 gelijkspel de titel veilig in Overijssel. Stegeman was destijds nog assistent. Kan het volksfeest in Rotterdam en omstreken zondag écht losbarsten, of is heel Feyenoord straks een enorm trauma rijker?

Aanvang Feyenoord - Heracles Almelo: Zondag 14 mei, 14:30 uur.