Je hebt kenners en Betweters

Ongekend productief Monaco tegen Dortmund op jacht naar CL-record én halve finale

Ongekend productief Monaco tegen Dortmund op jacht naar CL-record én halve finale
|

AS Monaco neemt het woensdagavond in de kwartfinale van de Champions League thuis op tegen Borussia Dortmund. Inzet: een plek in de halve eindstrijd. Het heenduel werd een dag uitgesteld na de aanslag op de spelersbus van de Duitsers, en de Monegasken wonnen het duel vorige week met 2-3. Een Champions League-record ligt nu voor het grijpen, maar het productieve Dortmund zal zich niet zomaar gewonnen geven.

Goals, goals, goals

Zowel Monaco als Dortmund bereikte drie keer de halve finale van de Champions League. Waar de Duitsers in 2013 nog verliezend finalist waren, schaarden de Fransen zich in 2004 voor het laatst bij de laatste vier – ze wonnen het toernooi destijds ook. De heenwedstrijd van de kwartfinale van deze editie beloofde doelpuntrijk te worden; Monaco rijgt de goals dit seizoen aaneen en kan woensdag de eerste club worden die in vier knock-outduels in de CL op rij minstens drie goals maakt, terwijl Dortmund al op 27 doelpunten staat dit seizoen, een clubrecord.

Samenvatting van het heenduel in het Signal Iduna Park:

Kylian Mbappé, supertalent

Monaco mag in eigen huis zelfs een kleine nederlaag lijden (0-1 of 1-2), maar de ploeg lijkt een niet te stillen honger naar goals te hebben. Dat geldt vooral ook voor Kylian Mbappé. Het achttienjarige supertalent kan na Fernando Morientes de tweede Monaco-speler worden die in vier CL-duels op rij trefzeker is. Raúl is de enige speler die vóór zijn negentiende verjaardag meer doelpunten maakte in het miljoenenbal (zes). De kans dat dat record straks in handen is van de jonge Fransman lijkt niet onwaarschijnlijk, aangezien hij in december is geboren.

Aubameyang treft oude club

Dortmund bereikte de halve eindstrijd in drie van de vijf eerdere gevallen dat ze in de kwartfinale stonden. Deze eeuw lukte dat alleen in 2012/13. De trefzekere Borussen hebben een behoorlijk deel van hun productie te danken aan Pierre-Emerick Aubameyang. De spits kwam in de eerste seizoenshelft van 2011/12 uit voor Monaco, waarvoor hij twee competitiegoals maakte. Auba heeft nog drie doelpunten nodig om het clubrecord van Robert Lewandowski te evenaren (tien goals in één CL-jaargang). Gaat hem dat lukken en schiet hij Dortmund alsnog langs Monaco, of geven de Fransen de ruime voorsprong niet meer uit handen?

Aanvang AS Monaco - Borussia Dortmund: Woensdag 19 april, 20:45 uur.