Je hebt kenners en Betweters

Ontknoping Eredivisie Vrouwen: Ajax heeft de titel voor het grijpen

Ontknoping Eredivisie Vrouwen: Ajax heeft de titel voor het grijpen
|

Vorig seizoen liep Ajax de titel in de Eredivisie Vrouwen op doelsaldo mis. FC Twente was voor de vierde keer op rij de beste van Nederland. Die hegemonie lijkt dit jaar doorbroken te worden: Ajax heeft met nog twee duels te gaan een voorsprong van vijf punten op de Enschedese vrouwen.

Wisselende samenstellingen

De Eredivisie Vrouwen zag in het seizoen 2007/2008 het levenslicht. In de eerste zes seizoenen schommelde het aantal deelnemers tussen de zes en de acht ploegen. Dat aantal verdubbelde tussen 2013 en 2015 toen Nederlandse clubs gezelschap kregen van Belgische teams en er om de Bene-League gestreden werd. Vanaf de jaargang 2015/2016 keerde de Eredivisie weer terug. Ten opzichte van vorig seizoen is er één nieuwkomer: Achilles '29. Volgend seizoen maakt Excelsior zijn debuut. Het streefaantal ligt op twaalf teams. De komende jaren zouden onder meer FC Groningen en Vitesse kunnen worden toegevoegd.

Soeverein eerste deel

Waar in 2015/2016 de zeven teams nog een dubbele competitie afwerkten, wordt er dit seizoen een ander format gehanteerd. De acht teams spelen drie keer tegen elkaar. Na de reguliere competitie maakt de top 4 uit wie landskampioen wordt.

Ajax deelde op de eerste speeldag direct een gevoelige tik uit aan aartsrivaal Twente door met 1-0 te winnen. De Tukkers waren op speeldag 8 de eerste ploeg die Ajax een punt afhandig wist te maken. In de 13 duels die volgden behaalde Ajax alleen tegen ADO Den Haag en Telstar (gelijkspel) en PSV (verlies) niet de volle buit. Met 11 punten voorsprong op Twente sloten de Amsterdamse vrouwen de reguliere competitie soeverein als koploper af.

Primeur

Bij het ingaan van de kampioenspoule werden de punten uit de reguliere competitie gehalveerd. Ajax begon derhalve met 27 punten aan de eindronde. De koploper kon afgelopen vrijdag (12 mei) de titelstrijd voortijdig beslissen als Twente op sportcomplex De Toekomst zou worden verslagen. Die genadeklap bleef uit: Ajax kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De herkansing volgt op 19 mei als ADO Den Haag op bezoek komt.

Net als vorig seizoen beschikt Ajax over verreweg de minst gepasseerde defensie. Doelvrouw Elixabete Sarasola incasseerde slechts 13 tegengoals in 25 duels. De goals komen voornamelijk van de voet van Marjolijn van den Bighelaar. Zij is goed voor 18 van de 53 Ajax-doelpunten.

In de vijf jaar dat Ajax nu actief is in de Eredivisie heeft Ed Engelkes onafgebroken aan het roer gestaan. De oefenmeester zwaait na dit seizoen af bij Ajax, evenenals routiniers Daphne Koster en Anouk Hoogendijk. Dit trio zal naar alle waarschijnlijkheid een passend afscheidscadeau krijgen in de vorm van de landstitel. Een mooie primeur voor de ploeg die op 18 mei 2012 werd opgericht en de viering van het eerste lustrum luister kan bijzetten met het eerste kampioenschap uit de historie.

Aanvang: Ajax - ADO Den Haag: Vrijdag 19 mei, 19:30 uur.