Je hebt kenners en Betweters

Slotronde Bundesliga: Bloedstollende degradatiestrijd en de vele kanshebbers voor een EL-ticket

Slotronde Bundesliga: Bloedstollende degradatiestrijd en de vele kanshebbers voor een EL-ticket
|

De top 2 in de Bundesliga staat al enige weken vast. Kampioen Bayern München en runner-up RB Leipzig zijn verzekerd van rechtstreekse toegang tot de Champions League. Het gevecht om de derde plaats en de Europa League-plaatsbewijzen zijn verre van beslist. Ook in de degradatiestrijd kan het nog alle kanten op.

Minieme verschillen

Hoffenheim zal het seizoen minimaal als vierde besluiten, de beste klassering ooit voor de ploeg die tien jaar geleden nog in de Regionalliga Süd vertoefde. Hoffenheim maakt nog alle kans op de derde plaats en daarmee een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League. De club uit de Kraichgau-regio (doelsaldo: 64-37) staat in punten gelijk met Borussia Dortmund (doelsaldo: 68-37). Hoffenheim ontvangt staartploeg Augsburg terwijl Dortmund de nummer 8, Werder Bremen, op bezoek krijgt.


Werder Bremen en nog drie clubs strijden om een Europa League-ticket. Werder (45 punten, met een doelsaldo van -2) kan nummer vijf Hertha BSC (49 punten, met een doelsaldo van 0) niet meer voorbijstreven. Nummer zes Freiburg (48 punten, met een doelsaldo van -15) kan nog wel achterhaald worden. Hertha speelt thuis tegen het Bayer Leverkusen (dat als nummer 12 veilig is) en Freiburg reist af naar Bayern München. Nummer 7 FC Köln (48 punten, met een doelsaldo van +7) krijgt FSV Mainz (de nummer 13, die in theorie nog kan degraderen) op bezoek. Als Borussia Dortmund ten koste van Eintracht Frankfurt de beker verovert, gaat ook de nummer 7 Europa in.

Het noodlot tarten

Voor de derde maal in vier jaar tijd levert HSV een strijd op leven en dood. De enige ploeg die altijd in de Bundesliga heeft geacteerd, heeft de voorbije seizoenen vaak het noodlot getart. Zo verzekerde Hamburger SV zich in 2014 pas na play-offduels van lijfsbehoud. De ontsnapping in 2015 was nog dramatischer: na 33 speelronden stond HSV 17e. Dankzij de winst op Schalke en het verlies van concurrent Freiburg stegen de Rothosen een plek. Opnieuw moest HSV aantreden in twee play-offwedstrijden. Na de 1-1 thuis tegen Karlsruhe leek het doek voor de Hamburgers te vallen in de return. Tot de 91e minuut koesterde Karlsruhe een 1-0 voorsprong. Een rake vrije trap in blessuretijd en een intikker in de verlengingen behoedden HSV voor degradatie.

Allerlei scenario's nog mogelijk

HSV is niet de enige ploeg met een roemrucht verleden die met degradatiezorgen te maken heeft. Ook VfL Wolfsburg is allerminst veilig. De Wölfe staan 15e, één plaats boven HSV en met twee punten voorsprong op de Hamburgers. HSV en Wolfsburg treffen elkaar in Hamburg op de laatste speeldag. HSV moet winnen om play-offs te ontlopen. Voor Wolfsburg hoeft een nipt verlies niet fataal te zijn. Wolfsburg (doelsaldo 33-50) staat in punten gelijk met Augsburg (doelsaldo 35-51). Augsburg gaat op bezoek bij Hoffenheim, dat tot de productiefste clubs in de Bundesliga behoort. Mainz heeft net als Wolfsburg en Augsburg 37 punten verzameld, maar het doelsaldo van die ploeg (44-53) is met -9 stukken beter dan de -16 van Augsburg en de -17 van Wolfsburg.

De nummer 16 van de Bundesliga maakt met de nummer 3 van de 2. Bundesliga uit welke ploeg degradeert of promoveert. Eintracht Braunschweig was tot vorige week nog in de race voor rechtstreekse promotie, maar die ploeg lijkt na een 6-0 nederlaag tegen Arminia Bielefeld als nummer 3 genoegen te moeten nemen met play-offduels.

Aanvang speelronde 34 Bundesliga: Zaterdag 20 mei, 15:30 uur.