Je hebt kenners en Betweters

Top 10 'overlopers' van Ajax naar Feyenoord (en omgedraaid)

Top 10 'overlopers' van Ajax naar Feyenoord (en omgedraaid)
|

Van Ajax naar Feyenoord, of omgedraaid: eigenlijk kun je dat niet maken. Toch is het al redelijk vaak gebeurd. Een top tien van 'overlopers' tussen de twee klassieke rivalen.

Eddy Pieters Graafland, van Ajax naar Feyenoord

De eerste speler die de gevoelige overstap maakte van Ajax naar Feyenoord was keeper Eddy Pieters Graafland. Na zeven jaar onder de lat te hebben gestaan bij Ajax, vertrok Graafland op 1 juli 1958 naar de rivaal uit Rotterdam. Voor een recordbedrag van 140.000 werd ‘Eddy PG’ overgenomen door Feyenoord, waar hij de rest van zijn carrière zou spelen. Graafland stond bekend om het stoppen van strafschoppen.

Henk Groot, van Ajax naar Feyenoord en terug

Scherpschutter Henk Groot kwam in 1959 naar Amsterdam en scoorde gelijk tijdens zijn debuut. Dit was het begin van een succesvolle periode. Groot scoorde maar liefst 41 keer in één seizoen voor de Amsterdammers, een nog steeds ongeëvenaard record. Toch wilde Groot in 1963 vertrekken, naar Italië. Ajax liet dit niet toe en Groot plaatste zichzelf op de transferlijst. Feyenoord pikte hem op en de topscorer van Ajax verhuisde naar Rotterdam. Daar scoorde hij in twee seizoenen 33 keer en won in zijn tweede seizoen het landskampioenschap. Toch werd Groot teruggehaald naar Amsterdam, waar hij in vier jaar tijd 161 keer het net vond. Door een doodschop tijdens een interlandduel tegen Polen kwam er een abrupt einde aan de succesvolle carrière van Henk Groot.

Kenneth Vermeer, van Ajax naar Feyenoord

In 2013 raakte doelman Kenneth Vermeer zijn basisplaats kwijt aan concurrent Jasper Cillessen, waardoor hij tot een langdurig verblijv op de reservebank werd veroordeeld. Op 31 augustus 2014 kwam, vlak voor het verstrijken van de zomerse transferperiode, het opvallende gerucht naar buiten dat wisselkeeper Kenneth Vermeer in de belangstelling stond van de rivaal uit Rotterdam. Een dag later werd door beide clubs officieel bekend gemaakt dat de doelman per direct zou overstappen naar Feyenoord. Hiermee is hij de meest recente voetballer die de gevoelige overstap maakte. Vermeer kreeg tijdens zijn debuut gelijk een tegenslag te verwerken. Feyenoord verloor in eigen huis met 1-2 van Willem II.

Wim Jansen, van Feyenoord naar Ajax

Wim Jansen speelde tussen 1965 en 1980 meer dan vierhonderd wedstrijden voor Feyenoord Rotterdam. Hier won hij onder andere de Nederlandse Beker, drie keer won hij het landskampioenschap en in 1970 won Jansen zelfs de Europa Cup I met Feyenoord. Toch besloot de middenvelder in 1980 voor een andere club te gaan spelen. Stille Willem vertrok naar Amerika waar hij één seizoen speelde voor de Washington Diplomats. Na dit buitenlandse avontuur keerde Jansen terug naar Nederland, maar niet naar Rotterdam. Hij maakte namelijk de overstap naar Ajax. Deze keuze werd hem niet in dank afgenomen door de Rotterdamse supporters. Dit lieten ze merken bij het Ajax-debuut van Wim Jansen, tegen Feyenoord. Jansen kreeg een ijsbal op zijn oog gegooid, waardoor hij de wedstrijd niet uit kon spelen. Jansen bleef maar twee seizoenen in Amsterdam.

Arnold Scholten, van Ajax naar Feyenoord en terug

In 1990 keerde Arnold Scholten Ajax na drie seizoenen de rug toe. De middenvelder won met de Amsterdammers de Europacup II, maar vertrok in ’90 toch naar de Havenstad om te gaan voetballen bij Feyenoord. Hier kende Scholten vijf succesvolle seizoenen, waarin hij vier keer de KNVB Beker won en één keer het landskampioenschap. In 165 duels wist Scholten twintig keer te scoren voor de Rotterdammers. Toch kreeg de Bosschenaar last van heimwee en keerde hij in 1995 terug naar zijn oude club in Amsterdam.

Simon Tahamata, van Ajax naar Feyenoord

Simon Tahamata werd eind jaren ’70 drie keer kampioen met Ajax. In 1980 ging Tahamata een avontuur aan in België, bij Standard Luik, maar koos in 1984 toch voor een terugkeer naar Nederland. Hier ging de vleugelspeler aan de slag bij Feyenoord. Tahamata bleef drie seizoenen in Rotterdam, maar wist zijn prijzenkast hier niet uit te breiden.

Ronald Koeman, van Ajax naar Feyenoord

Ronald Koeman maakte in zijn periode als voetballer bij Ajax nogal wat rare beslissingen, zo vonden de supporters van de club uit de hoofdstad. Koeman speelde van 1983 tot 1986 in het shirt van de Amsterdammers, maar vertrok daarna naar PSV. Dit konden de supporters al niet begrijpen. Van Eindhoven ging Koeman naar Spanje, waar hij na een zeer succesvolle periode van zes seizoenen ook weer vertrok. Zijn laatste overstap was voor de Amsterdamse fans een gevoelige. Het Kanon ging namelijk spelen in het shirt van de rivaal uit Rotterdam. Hier bleef hij slechts twee seizoenen. Als trainer legde Ronald Koeman bijna dezelfde route af: hij was eerst coach van Ajax en was later werkzaam bij zowel PSV als Feyenoord.

Angelos Charisteas, van Ajax naar Feyenoord

Negen jaar geleden, in augustus 2006, werd de voetbalwereld in Nederland verrast toen Feyenoord de Griekse Angelos Charisteas wegplukte bij de rivaal uit Amsterdam. Charisteas speelde anderhalf seizoen voor Ajax, maar kon niet aan de hoge verwachtingen van de Amsterdammers voldoen. Ook bij Feyenoord werd de Griek geen succes. Hij speelde er slechts één seizoen en wist in 28 duels maar negen keer te scoren.

Leonardo, van Feyenoord naar Ajax

In 2000 maakte Leonardo zijn debuut bij Feyenoord. In 55 wedstrijden scoorde de spits slechts vijf keer en daarom vertrok de Braziliaan in 2006 naar NAC Breda. Hier werd Leonardo zelfs topscorer, waardoor hij in de belangstelling kwam van Ajax Amsterdam. Na één seizoen in Breda vertrok hij al naar de Amsterdammers. Hiermee liet hij clubs als PSV en Tottenham Hotspur met lege handen achter. Bij de rivaal van zijn oude club Feyenoord speelde de linksbenige spits 40 wedstrijden en vond vijf keer het net.

Johan Cruijff, van Ajax naar Feyenoord

De bekendste transfer van Ajax naar Feyenoord is toch wel die van Johan Cruijff. Cruijff groeide uit tot cultheld in Amsterdam en stond beter bekend als dé nummer 14, maar toch vertrok hij op 36-jarige leeftijd naar Feyenoord. Dit deed hij om wraak te nemen op de club uit Amsterdam, omdat men daar niet aan de contractwensen van Cruijff tegemoet wilde komen. Het wraakplan van de aanvaller verliep prima. Hij maakte Feyenoord kampioen en werd in zijn enige seizoen het Rotterdamse shirt ook Nederlands voetballer van het jaar.