Je hebt kenners en Betweters

Top 10 sportieve daden in het voetbal

Top 10 sportieve daden in het voetbal
|

Direct na de tragedie die Chapecoense trof, kwam Atletico Nacional met een zeer genereus gebaar. De Colombiaanse ploeg, tegenstander van Chapecoense in de finale van de Copa Sudamericana, wilde de beker aan de Braziliaanse club schenken. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond nam dit voorstel over en riep Chapecoense tot winnaar uit.

Er zijn meer hartverwarmende momenten geweest die aantonen dat het voetbal niet louter een poel des verderfs is.

10. Jan Vertonghen en de sportieve geste aan Cambuur

Omdat in september 2005 een speler van Jong Ajax in het bekerduel tegen Cambuur geblesseerd raakt, trappen de Friezen de bal buiten de lijnen zodat er verzorging kan plaatsvinden. Jan Vertonghen wil de bal weer aan Cambuur schenken, maar raakt de bal zo goed dat zijn schot op magnifieke wijze in het doel ploft. De Belg excuseert zich. Als goedmaker mag Cambuur onmiddellijk scoren. Daarbij wordt de ploeg geen strobreed in de weg gelegd.

9. Carles Puyol: allesbehalve een matennaaier

Sommige Barcelona-spelers staan bekend om hun theatrale maniertjes en gebaartjes waarmee ze tegenspelers een oor aannaaien. Voormalig boegbeeld Carles Puyol was allesbehalve een matennaaier. Elf jaar geleden probeerde hij te bemiddelen in een opstootje. Mallorca-speler Sergio Ballesteros sloeg Puyol in het gezicht. Deze actie wekte de woede van de Barça-spelers, die op Ballesteros wilden afstormen. Puyol hield hen tegen en verdedigde Ballesteros ondanks dat de Mallorca-speler hem een klap gaf.

8. Samsunspor: een nieuw begin na de busramp

Midden jaren tachtig promoveert Samsunspor naar de Süper Lig. De ploeg uit Noord-Turkije groeit uit tot een topploeg. Zowel in 1986 als in 1987 eindigt de club als derde, in 1988 is er 'slechts' een vierde plek. In januari 1989 treft het noodlot Samsunspor. Bij een busongeval komen verschillende leden van de ploeg om het leven, onder wie vijf spelers. Zeven spelers raken zwaargewond. De club is daardoor niet meer in staat het seizoen af te maken. De Turkse voetbalbond besluit dat de resterende wedstrijden van Samsunspor worden omgezet in een reglementaire 3-0 nederlaag, maar laat de ploeg niet degraderen. Ondanks de laatste plaats is de club ook in het seizoen 1989/1990 op het hoogste niveau te bewonderen.

7. Elvin Mammadov: mist opzettelijk een onterecht toegekende strafschop

Begin oktober 2015 vindt de Azerbeidzjaanse topper Inter Baku - Qarabag FK plaats. Qarabag beslist het duel met 0-2 in zijn voordeel. Die score had hoger kunnen uitvallen als Elvin Mammadov niet een penalty had gemist. De middenvelder is het niet eens met de toegekende strafschop en mist opzettelijk. Het zorgt voor een opmerkelijk moment van verbroedering op het veld.

6. Aaron Hunt: geeft zijn fopduik toe

Bij de wedstrijd 1. FC Nürnberg - Werder Bremen, in maart 2014, maakt Aaron Hunt een opzichtige buiteling in het strafschopgebied. De scheidsrechter ziet in Hunts fopduik een penalty. Zijn medespelers zijn opgetogen, maar Hunt voelt zich beschaamd. De Werder-speler stapt op de scheidsrechter af en geeft zijn schwalbe toe. De leidsman draait zijn beslissing terug. Hunt krijgt een opgestoken duim van de Nürnberg-spelers.

5. Jobson: helpt een tegenstander uit de brand

Toen Al Nahdha-keeper Taisir Al Antaif in september 2013 een doeltrap wilde nemen, zag hij dat zijn veters los zaten. Omdat hij zijn handschoenen aanhad, kostte het hem veel moeite zijn veters te strikken. Al Ittihad-speler Jobson schoot hem te hulp. De Braziliaan knoopte de veters van de Saudiër vast. Het voorval tijdens de Saudische Premier League-match kreeg nog een staartje. De scheidsrechter kende Al Ittihad een vrije trap toe omdat hij vond dat Al Antaif de zes seconden-regel overtrad. Al Ittihad deed niks met het toegekende voordeel en trapte de bal over de achterlijn.

4. Nederlanders in de hoofdrol bij moment van fair play in Turks duel

In maart 2015 raakt Kasimpasa-aanvaller Ryan Babel geblesseerd in het duel tegen Konyaspor. Uit sportiviteit stoppen de spelers van Konyaspor met voetballen. Ryan Donk ontgaat dat en de verdedigende middenvelder verschalkt de doelman van Konyaspor met een schitterende boogbal. Kasimpasa-trainer Shota Arveladze kan de woede van de opponent goed begrijpen. Hij sommeert zijn spelers vrij baan te geven om Konyaspor de gelijkmaker te laten maken. Konyaspor wint uiteindelijk met 2-1.


Konyaspor vs Kasimpasa 2-1 _ Şota Arveladze den... door movies-2015

3. Miroslav Klose wil niet op onreglementaire wijze scoren

Napoli-spits Edinson Cavani is in september 2012 de gevierde man als hij met een hattrick Lazio met 3-0 velt. Toch gaat alle aandacht na afloop van het duel niet uit naar de Uruguayaan. Het is Miroslav Klose die in het middelpunt van de belangstelling staat. Die brengt Lazio in de vierde minuut op voorsprong, maar heeft daarbij handsspel nodig. Terwijl zijn medespelers de goal aan het vieren zijn, brengt Klose de scheidsrechter op de hoogte van zijn onreglementaire actie. De Napoli-spelers danken de Duitser voor zijn eerlijkheid.

2. Arsène Wenger gebruikt zijn gezond verstand

In Engeland, de bakermat van fair play, ontstond in het voorjaar van 1999 grote opschudding. Tijdens het bekerduel Arsenal - Sheffield United trapte de Sheffield-goalie de bal buiten de lijnen zodat zijn geblesseerde ploeggenoot een blessurebehandeling kon ondergaan. Nwankwo Kanu, blijkbaar niet bekend met de mores binnen het Engelse voetbal, gaf de bal niet terug. In plaats daarvan gaf hij Marc Overmars een niet te missen kans. De Nederlander maakte de winnende goal. Arsène Wenger wilde zo niet winnen en verzocht om het duel ongeldig te verklaren. De FA honoreerde het grootse verzoek van de Fransman.

1. Paolo Di Canio: 'bad boy' toont zich van zijn beste kant

Paolo Di Canio gold in de jaren negentig als de 'bad boy' van het voetbal. Behalve talentvol was de Italiaan controversieel. Zijn temperamentvolle, soms ronduit agressieve gedrag kostte hem veel wedstrijden en leverde hem geregeld boetes op. Zo duwde hij, in dienst van Sheffield Wednesday, in september 1998 een scheidsrechter omver. Eind 2000 kwam hij op een positieve manier in het nieuws. Di Canio, op dat moment speler van West Ham, kreeg in de blessuretijd van het duel tegen Everton de kans om de wedstrijd te beslissen. In plaats van te schieten pakte de Italiaan de bal in zijn handen omdat hij zag dat de Everton-keeper geblesseerd op de grond lag. Di Canio werd voor deze actie onderscheiden met de FIFA Fair Play Award.