Je hebt kenners en Betweters

Ünal, Jørgensen of Dolberg: Wie wordt topscorer van de Eredivisie?

Ünal, Jørgensen of Dolberg: Wie wordt topscorer van de Eredivisie?
|

De laatste twee seizoenen werd een Nederlander topscorer van de Eredivisie, Memphis Depay (2014/'15) en Vincent Janssen afgelopen seizoen. De kans is echter zeer groot dat de topscorer van het huidige Eredivisie-seizoen uit een ander land komt. De drie grootste gegadigden op een rij.

3) Nicolai Jørgensen

Zonder enige twijfel de grootste kanshebber dit jaar: Nicolai Jørgensen. De Deense spits staat halverwege het seizoen twee doelpunten voor op zijn grootste concurrent Enes Ünal en speelt tevens bij Feyenoord, de lijstaanvoerder van de Eredivisie. Jørgensen kwam in de zomer voor circa 3.5 miljoen euro over van FC Kopenhagen.

De lange aanvaller bleek vanaf het begin een schot in de roos: naast zijn twaalf competitiedoelpunten bereidde Jørgensen ook al zes treffers voor en staat daarmee tweede qua assists. Geen speler komt in de Eredivisie bij deze statistieken in de buurt. Als het de Feyenoord-spits lukt om zijn goede vorm ook in de tweede seizoenshelft te etaleren, wordt hij de eerste Eredivisie-topscorer in dienst van Feyenoord sinds Dirk Kuyt in 2004/'05.

2) Enes Ünal

Één van de spelers die Jørgensen van de titel kan afhouden, is de eerdergenoemde Enes Ünal. Na het wegvallen van Hakim Ziyech bij FC Twente stond de huurling van Manchester City op bij de ploeg uit Enschede. Met tien competitiedoelpunten heeft hij een zeer belangrijk aandeel in de huidige zevende plaats van FC Twente. Het is voor de Tukkers bepaald geen jaarlijkse kost om de topscorer van de Eredivisie te leveren, want 49 jaar geleden gebeurde dit voor het laatst. Destijds was het Dick van Dijk die namens FC Twente met de eer streek, al moest hij de prijs delen met ene Ove Kindvall. Beide heren kwamen toen tot 30 treffers.

De kans dat Ünal dat totaal gaat halen, is niet zo groot, want dat zou betekenen dat hij in de resterende zeventien wedstrijden twintig keer moet scoren. De prestatie van de Turkse spits is extra knap aangezien hij liefst 10 van de 27 Twente-treffers voor zijn rekening nam (37%). Ter vergelijking: Jørgensen maakte 12 van de 47 Feyenoord-treffers (25%). 

1) Kasper Dolberg

Wie had er voor het seizoen van Kasper Dolberg gehoord? Buiten een aantal fanatieke Ajax-fans vermoedelijk niet veel mensen. Hoe anders is dat nu? Het Deens toptalent van Ajax scoorde in competitieverband acht keer en vestigde dit seizoen een mooi record. Tegen NEC kroonde hij zich namelijk tot jongste buitenlander ooit die een hattrick voor Ajax produceerde. Het mooiste doelpunt dat Dolberg in de eerste seizoenshelft maakte, was tegen PEC Zwolle, al was het aan de doellijntechnologie te danken dat de treffer werd goedgekeurd. 

Zeker na het wegvallen van Bertrand Traoré in januari (Afrika Cup) zullen de ogen nog meer gericht zijn op de 19-jarige aanvaller. Van de komende vijf Eredivisie-duels speelt Ajax vier keer tegen een ploeg uit het rechterrijtje. Het is voor Dolberg de uitgelezen kans om de achterstand van vier treffers op topscorer Jørgensen flink te verkleinen. Twee jaar geleden werd Memphis Depay op 21-jarige leeftijd topscorer van de Eredivisie, een prestatie die sinds Ronaldo (18 jaar in 1995) niet meer was geleverd. Dolberg is aan het eind van het seizoen slechts 19 jaar.