Je hebt kenners en Betweters

Verleden tegen Nederlandse clubs biedt kwakkelend Schalke 04 een sprankje hoop tegen Ajax

Verleden tegen Nederlandse clubs biedt kwakkelend Schalke 04 een sprankje hoop tegen Ajax
|

Ajax stuurde Schalke vorige week van het kastje naar de muur. De Duitsers mochten blij zijn dat het maar bij 2-0 bleef. Daardoor is de return geen formaliteit geworden. Schalke presteert de laatste weken belabberd, maar kan met een succesvolle krachtsinspanning het seizoen alsnog redden. Gelet op eerdere duels tegen Nederlandse clubs is dat niet onmogelijk.

Baken van betrouwbaarheid

Een dag na de galavoorstelling van Ajax maakte de Duitse pers brandhout van de Schalke-selectie. Eén speler kreeg lof toegezwaaid: doelman Ralf Fährmann die met zijn vele reddingen de ploeg uit Gelsenkirchen behoedde voor een catastrofe. Fährmann is één van de weinige Schalke-spelers die deze jaargang naar behoren presteert. "Schalke 04 hat einen super Torwart!", schreef Sport Bild reeds in september 2015. Super is Fährmann, in zijn zesde seizoen bij de Königsblauen, zeker bezig. Ondanks de 11e plaats die Schalke momenteel inneemt, behoort Fährmann tot de top 6 minst gepasseerde keepers in de Bundesliga: 34 goals kreeg hij in 29 duels tegen. In de Europa League hield hij de nul in 5 van zijn 10 matchen.

 

 

Klantenbinding

Op het vlak van het schoonhouden van de netten in EL-verband is André Onana echter Fährmann de baas. De Kameroenese doelwachter van Ajax was in 6 van zijn 10 wedstrijden onpasseerbaar. Onana maakt deel uit van een team dat deze maand aan klantenbinding heeft gedaan. Ajax wervelt in april, getuige het verrukkelijke spel en de imponerende doelcijfers van 18 goals voor en 4 doelpunten tegen in de 5 gespeelde duels van deze maand. Het zegt voldoende dat de Amsterdammers zonder sterkhouders Lasse Schöne en Kasper Dolberg, die er in Gelsenkirchen wel weer bij zijn, de klus in de Arena tegen Schalke met opvallend gemak klaarden. De selectie is breed en sterk genoeg om schorsingen en blessures op te vangen.

Sprankje hoop

Bij Schalke daarentegen is het treurnis troef. De ploeg van Markus Weinzierl speelde net als Ajax vijf wedstrijden deze maand en boekte alleen tegen Wolfsburg een zege. Na de sof in Amsterdam volgde op paaszondag een ontluisterende nederlaag tegen rode lantaarndrager Darmstadt. Een echte goalgetter, zoals Klaas-Jan Huntelaar in zijn hoogtijdagen, heeft Schalke niet. Guido Burgstaller is, Bundesliga- en Europa League-goals gecombineerd, de beste schutter met 8 goals. De Oostenrijkse winteraankoop kwam tot nu toe 17 keer in actie.


Schalke 04 - Twente 4-1 door agenbolacom

Het enige waar de Duitsers zich aan kunnen vastklampen is de historie tegen Nederlandse clubs. Roda JC (3-0 in 1996), PSV (3-0 in 2005) en FC Twente (4-1) werden allemaal getrakteerd op een nederlaag met een score die voldoende is om door te stoten naar de laatste vier. In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen enkele garantie voor de toekomst, zoals een gevleugelde uitspraak luidt.

Aanvang Schalke 04 - Ajax, Donderdag 20 april: 21:05 uur.