Je hebt kenners en Betweters

Voorspelling: De Eredivisie-eindstand van 2016/2017

Voorspelling: De Eredivisie-eindstand van 2016/2017
|

In vergelijking met vorig seizoen is het gat tussen de top 3 iets groter geworden. PSV maakte in 2016 een achterstand van drie punten goed op Ajax. De kloof van vijf punten op Feyenoord zullen de Amsterdammers in 2017 niet dichten. Waarom de winterkampioen ook de daadwerkelijke landskampioen wordt en nog meer voorspellingen.

Dit wordt de Eredivisie-eindstand van 2016/2017.

Onderste regionen: Roda JC degradeert rechtstreeks, ADO vliegt eruit in de play-offs

Roda's grootste manco, de improductiviteit, gaat de ploeg uit Kerkrade opbreken. De Limburgers worden de hekkensluiter van dit seizoen. Go Ahead Eagles redt zich via de play-offs, ADO Den Haag niet. NAC promoveert ten koste van nummer 16 ADO. VVV keert als kampioen van de Jupiler League eveneens terug.

Onderkant van de middenmoot: Willem II en NEC ontsnappen ternauwernood aan de nacompetitie

Evenals Roda JC heeft Willem II de grootst mogelijke moeite een doelpunt te maken. Dankzij Kostas Lamprou, één van de meest ondergewaarde spelers in de Eredivisie, blijft de nacompetitie de Tilburgers evenwel bespaard. Willem II eindigt als 15e, NEC eindigt één plaats hoger. Excelsior (12e) wint de Rotterdamse broederstrijd van Sparta (13e).

Middenmoot: PEC Zwolle maakt een reuzensprong

Van de huidige middenmoters handhaven Heracles Almelo en FC Groningen hun positie. Heracles zakt twee plaatsen en besluit het seizoen als 11e. Groningen blijft 10e. PEC Zwolle maakt de grootste sprong voorwaarts in de tweede seizoenshelft. In de wetenschap dat Ron Jans aan zijn laatste maanden bij de Blauwvingers bezig is, halen de spelers nog een keer alles uit de kast om hun trainer te bedanken voor de mooie jaren. PEC klimt van de 16e naar de 9e plek.

Europa League-tickets: AZ en FC Utrecht gaan Europa in

Omdat nummer 4 AZ ten koste van Feyenoord de KNVB-beker wint, strijden de nummers 5 t/m 8 in de play-offs om één Europa League-ticket. Nummer vijf Heerenveen delft het onderspit tegen nummer 9 PEC, dat de plaats van nummer 8 FC Twente inneemt. De Tukkers zijn uitgesloten van Europees voetbal en mogen derhalve niet deelnemen aan de play-offs. FC Utrecht, dat als 6e eindigt, rekent af met nummer 7 Vitesse. Na een 1-1 in Zwolle beslist Haller, ondanks twee goals van Ehizibue, met een hattrick het duel in de Galgenwaard.

Top 3: Feyenoord met een nieuw clubrecord de afgetekende kampioen

De komst van Marco van Ginkel brengt wat meer schwung bij PSV, maar door de vele gelijke spelen (12 in totaal) komt de ploeg niet verder dan de derde plaats. Ajax morst in januari punten tegen PEC Zwolle en Utrecht. Feyenoord blijft foutloos waardoor de titelstrijd in een vroegtijdig stadium is beslist. Op 23 april is de buit binnen als PSV van Ajax wint en Feyenoord in Arnhem Vitesse verslaat. Feyenoord behaalt 27 overwinningen, speelt 5 keer gelijk en lijdt slechts 2 nederlagen waardoor de Rotterdammers op 86 punten eindigen. Daarmee wordt het clubrecord uit het seizoen 1972/1973 (85 punten) verbroken.