Je hebt kenners en Betweters

Waar komt de naam Feyenoord vandaan?

Waar komt de naam Feyenoord vandaan?
|

Feyenoord behoort al jaren tot de traditionele topclubs van Nederland. De club speelt in een vrijwel altijd uitverkochte Kuip en is de eerste vaderlandse vereniging ooit die de Europacup I wist te winnen. De herkomst van de naam ‘Feyenoord’ is echter niet iedereen bekend. Om dat te achterhalen, moeten we ruim een eeuw terug in de tijd.

Cadeau

Een groepje jongens speelt op 19 juli 1908 een potje voetbal op het plein voor de Wilhelminakerk aan de Oranjeboomstraat. Het gebeurt allemaal in de Rotterdamse arbeidswijk Feijenoord. Het lijkt een dag als alle andere, totdat één van de jongens als verjaardagscadeau een echte leren bal van zijn vader krijgt. Die jongen was Kees van Baaren. Tot dat moment speelden ze altijd met een papieren prop, omdat de havenarbeiders in Rotterdam-Zuid geen geld hadden voor ‘luxeartikelen’ zoals een echte voetbal. In het geval van pa Van Baaren lag het iets anders; hij had een goed draaiend timmerbedrijf.

Wilhelmina

Nog diezelfde middag richten de vier jongens (Kees, Henk Mulder, Nico Struijs en Gerard van Leerdam) een voetbalclub op in een koffiehuis. Ze noemen de vereniging Wilhelmina, naar de nabijgelegen kerk. Omdat de jongens moeite hebben een team bij elkaar te krijgen, fuseert Wilhelmina in 1909 met Volharding. Van daaruit wordt na enig gesteggel een nieuwe clubnaam gekozen: Celeritas. De club gaat vanaf dat moment op een echt veld spelen en promoveert in 1912 naar de derde klasse van de Nederlandsche Voetbalbond.

Feijenoord

Omdat in Den Haag ook al een vereniging Celeritas heet, moet de naam van de club opnieuw worden veranderd. Dat gebeurt op 15 juli 1912, waarin een grote meerderheid op de ledenvergadering voor ‘Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord’ kiest. Daarmee is de huidige naam van de Kuipbewoners bijna zoals die van tegenwoordig. Als Feijenoord in 1970 de Europacup I van Celtic wint en in datzelfde jaar ook de Wereldbeker pakt, wordt van de ‘ij’ een ‘y’ gemaakt. Feijenoord is vanaf dat moment namelijk een begrip in het mondiale voetbal en ‘Feyenoord’ is voor buitenlanders gemakkelijker uit te spreken.

De officiële clubnaam zoals iedereen die kent, is daarmee dan eindelijk écht geboren.