Je hebt kenners en Betweters

Wordt Feyenoord eerste kampioen sinds 1997/98 die alle speelrondes bovenaan stond?

Wordt Feyenoord eerste kampioen sinds 1997/98 die alle speelrondes bovenaan stond?
|

De kampioen van de Eredivisie is niet altijd de ploeg die het onbetwist verdiende. Een term als ‘kampioen van de armoede’ wordt in Nederland met regelmaat gegeven aan de club die ‘door het falen’ van andere teams de schaal aan het einde van de rit omhoog mag houden. Maar dit seizoen lijkt er vooralsnog iets heel anders aan de hand in Nederland; Feyenoord kan de eerste kampioen in bijna twintig jaar worden die heel het seizoen aan kop heeft gestaan.

Feyenoord al 9 maanden lijstaanvoerder

Feyenoord is al sinds speelronde 1 koploper. De Rotterdammers rekenden op 7 augustus overtuigend af met FC Groningen (0-5). 

Ajax laatste ‘complete koploper’

Ajax was in 1997/98 oppermachtig in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen destijds hun eerste tien competitieduels en hadden op dat moment al acht punten voorsprong op nummer twee PSV (30 om 22 punten). De eerste wedstrijd eindigde, net als die van Feyenoord dit seizoen, in een 5-0 zege (tegen Vitesse). Daardoor was de koppositie direct een feit. Het was de laatste jaargang in de Eredivisie dat een club van de eerste tot en met de laatste speelronde koploper was.

Het werd een fenomenaal seizoen voor de hoofdstedelingen; geen club pakte in de geschiedenis van de Nederlandse competitie – afgezien van omrekeningen vanuit het tweepuntensysteem – meer punten dan Ajax destijds (89) en het doelsaldo van de Amsterdammers was met +90 (112-22) het beste ooit. De 7-2 thuiszege tegen sc Heerenveen was samen met de 1-8 bij De Graafschap de meest doelpuntrijke wedstrijd van Ajax dat seizoen.

Houdt sterk Feyenoord het vol?  

ouden de Rotterdammers stand, evenaren ze Ajax door het gehele seizoen de koppositie te behouden en brengen ze op die manier de eerste landstitel sinds 1999 naar Rotterdam?